Rubriky
Aktuality

Ekoškola v rámci Týdne udržitelnosti mentorovala hvězdy Českého rozhlasu

Tisíce lidí má možnost snížit svůj dopad na životní prostředí i ušetřit peníze ve své peněžence. V rámci týden udržitelnosti rozjel Český rozhlas a Ekoškola projekt Udrž to! 

V rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje, který se konal od 20. do 26. září 2023, lidé z kanceláře programu Ekoškola mentorovali moderátory a redaktory Českého rozhlasu Jana Pokorného, Hanu Řičicovou a Adélu Gondíkovou, kteří se rozhodli snížit svůj dopad na životní prostředí. Zároveň vytvořili pro Český rozhlas i sedm výzev, do kterých se může zapojit široká veřejnost v rámci webu Udrž to!. Lidé se tak mohou zapojit do výzev jako je Nech auto domaPoznej svého farmáře či Kdo šetří, má za tři! Tyto výzvy často vedou nejen k udržitelnějšímu způsobu života, ale šetří i peníze domácností.
Další tipy ekoškoláci uveřejnili i na webovém portálu nase-voda.cz, kde radí, jak šetřit vodou a chránit životní prostředí. Tipy se zaměřovaly na každodenní život, například na úsporu vody při mytí nádobí, sprchování nebo praní. 

Jeden z kroků programu Ekoškola se jmenuje „informování a spolupráce“ a tak je skvělé, že jsme ho mohli naplnit v rámci Týdne udržitelnosti s Českým rozhlasem a dalšími institucemi. Věříme, že je důležité, aby se o udržitelnosti hovořilo a aby se lidé dozvěděli, jak mohou sami přispět k ochraně životního prostředí.“ uvedl Jan Smrčka, vedoucí programu Ekoškola v České republice. 

Tomáš Driml a Jan Čáp Smrčka
koordinátoři programu Ekoškola v ČR