Rubriky
Aktuality

ESKa – hodnocení kvality pomocí karet

Sebereflexe je schopnost vědomí uvažovat o sobě samém. Díky této schopnosti lze například zkoumat příčiny nebo důsledky svého chování. To je bezesporu předpokladem vlastního rozvoje, vnitřní motivace se chtít zlepšit i převzetí odpovědnosti za své činy. Jak je uvedeno ve Výkladovém slovníku z pedagogiky (2012), jedná se o jednu z potřebných kvalit a schopností každého člověka, kterou by měla pomoci rozvíjet škola. A tak k tomu přistupujeme i v Ekoklubovnách.

Celý program je založen na tom, že agendu plnění 7 kroků Ekoškoly si mladí lidé mají řídit sami. Jak to tedy udělat, aby si mohli i svůj pokrok vyhodnocovat sami? Jednoduše. Tabulka kritérií kvality se zjednodušila přímo pro žáky do formy Ekotýmáckých Sebehodnotících Karet, tzv. ESKa. Jsou rozděleny podle 7 kroků a v krocích podle jednotlivých kriterií. Každá karta popisuje jedno kritérium (např. „Co máme v Plánu činností?“) a otázky, které jej konkretizují (např. „Je v plánu, čeho chceme dosáhnout? Půjde ověřit, že jsme toho dosáhli?“).

ESKa byly již odeslány zapojeným školám a věříme že jim přinesou příjemnější vyhodnocení postupu na jejich cestě Ekoklubovnou.

Za tým Ekoškoly

Tomáš Driml – národní koordinátor, metodik a IT Ekoškoly